Om van je tuin geen exotisch eiland te maken zou je op zijn minst je haag of afsluiting uit streekeigen soorten moeten samenstellen. Veel mensen kijken alleen naar de afsluitende waarde en kiezen 'voor de zekerheid' een immergroene muur van conifeertjes of laurierkers. Er zijn echter ook soorten van bij ons die dicht afsluiten, zoals beuk en haagbeuk. Taxus blijft zelfs groen. Andere soorten bieden dan weer ieder seizoen iets nieuws: 's winters kale takken waar de zon doorheen kan, bloesem in de lente, 's zomers groen en in het najaar vruchtjes en herfsttinten. Soms gaat dit gepaard met gratis vogels en vlinders er bovenop.
Er is geen reden waarom je voor solitaire bomen ook niet voor streekeigen soorten zou kiezen. Nog leuker is natuurlijk een gemengd bosje, om een hoek op te vullen, om een onfraai uitzicht te camoufleren of gewoon om meer natuur te krijgen.
Andere mogelijkheden zijn: een houtkant, een knotbomenrij, een struikenborder…
In de tuinliteratuur vind je praktische informatie over de verschillende mogelijkheden.
Met streekeigen bomen en struiken sluit je tuin als het ware naadloos aan op het landschap in je streek. Vogels, vlinders, egels e.d. hoeven dan geen bocht te maken om je tuin heen. Zelf heb je echter ook baat bij streekeigen groen i.p.v. uitheems (sier)groen, al was het maar omdat het goedkoper is. Bovendien groeit het niet alleen sneller, het gaat ook langer mee. Het is immers beter aangepast aan ons klimaat en beter bestand tegen ziekten en plagen. Maar veel mensen zijn het echte landleven inmiddels zo ontgroeid, dat ze niet meer weten wat hier van nature thuishoort.
Hiernaast vind je een lijst met streekeigen bomen en struiken.
Downloads
- lijst streekeigen bomen en struiken.pdf74 Kb pdf