Wild zwijn gezien? Meld het zeker!

Bijzondere bejaging in Tessenderlo

De dieren brengen soms schade met zich mee en daarom moeten preventieve maatregelen genomen worden. Sinds dit jaar hebben de lokale jagers van Wildbeheereenheid Tessenderlo de toelating van het Agentschap voor Natuur en Bos om ’s nachts te jagen (bijzondere bejaging) in het gebied waar everzwijnen momenteel gesignaleerd zijn. Dit is het gebied van de Vallei van de Drie beken (Paal-Beringen en Deurne-Diest) en Engsbergen richting Okselaar. De bijzondere bejaging is een extra hulpmiddel omdat everzwijnen vooral ’s nachts actief zijn en zo kan men de populatie gericht onder controle houden. De jagers respecteren hierbij de veiligheidsvoorschriften.

Meldpunten

Als je een everzwijn gezien hebt, geef dit dan zeker door via een van onderstaande meldpunten. Everzwijnen planten zich heel snel voort, elke melding is dus belangrijk. Probeer er eerst zeker van te zijn dat het om wilde zwijnen gaat. Je herkent hen goed aan hun wroetsporen.

  • Heb je een everzwijn gespot? Meld dit via de gratis app ‘Wilder App’, everzwijn@vlaanderen.be of www.waarnemingen.be.
  • Heb je schade? Meld dit via https://eloket.natuurenbos.be/ onder de rubriek ‘Fauna en Flora’. Door schade te melden, kan de overheid accuraat optreden.
  • Je kan je melding ook steeds doorgeven aan de afdeling Patrimonium via 013 35 33 80 of groendienst@tessenderlo.be. 

Wat moet je doen als een everzwijn je pad kruist in het bos?

  • Kom een everzwijn tegen, dan zal dat normaal gezien snel weglopen. Enkel dieren die zich in het nauw gedreven voelen of een zeug waarvan de jongen in gevaar zijn, zullen zich verdedigen als wegvluchten niet meer mogelijk is. Bij vrijwel alle ontmoetingen met een everzwijn kun je een confrontatie vermijden door rustig te blijven en weg te wandelen.
  • Als je met je hond op stap bent, gedraagt een everzwijn zich enigszins anders. Kleinere everzwijnen vluchten meestal weg van honden, maar grotere dieren zullen mogelijk trachten de hond te verjagen. Als je met een hond gaat wandelen, hou hem dan altijd aan de leiband, zoals het hoort. Een loslopende hond kan uitkomen bij het dier en er eventueel door verwond geraken.
  • Zie je een gekwetst everzwijn? Blijf dan uit de buurt en verwittig de politie. Verwonde dieren kunnen zich anders gedragen dan gezonde dieren.
  • Voeder everzwijnen nooit! Everzwijnen die dicht bij mensen durven te komen, werden wellicht gevoederd. Door eten te krijgen verliezen de dieren hun natuurlijke angst voor mensen met mogelijke gevaarlijke situaties tot gevolg. Daarom moeten dergelijke dieren uit veiligheidsoverwegingen worden afgemaakt.
  • Kom je toch oog in oog te staan met een everzwijn en is de afstand niet meer comfortabel, zoek dan schuilgelegenheid of kruip ergens in of op. Drijf het dier niet in het nauw en laat een uitweg.

Meer info vind je op de website van natuur en bos

Naar top