Het verhaal van de gebiedswerking in de Merode start in 2004 met de ondertekening van het ‘Charter de Merode’. Aanleiding was de aankoop van 1.500 ha bossen en natuurgebieden van de adellijke familie de Merode. De Vlaamse overheid kocht aan en verkocht ze daarna door aan de Merodepartners, die het engagement aangingen om het gebied als één geheel te bewaren, te beheren en te ontwikkelen.
Landschapspark de Merode strekt zich uit tussen de Demer en de Nete over drie toeristische regio’s (Limburgse Kempen, Antwerpse Kempen en Hageland), drie provincies (Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant) en negen gemeentes: Tessenderlo (Limburg); Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot (Vlaams-Brabant); Herselt, Hulsthout, Westerlo, Geel en Laakdal (Antwerpen).
Het plattelandsproject heeft als doel het landschap en de natuur, de cultuur, het toerisme, de recreatie en de lokale economie van deze streek op elkaar af te stemmen en te versterken.
Als enige Limburgse gemeente heeft Tessenderlo op bijzondere wijze haar stempel gedrukt in de ontwikkeling van het Merodegebied. Het infopunt Poort Gerhagen in het Bosmuseum is een troef in het onthaalplan van de Merode. Het is niet alleen een ideale vertrekplek om de Merode te ontdekken, maar biedt ook mogelijkheden op vlak van natuur, stiltebeleving en recreatie voor jong en oud.
Meer info:
Website: www.bezoekdemerode.be
dienst Gerhagen • infopunt Poort Gerhagen/Bosmuseum • Zavelberg 10 • 3980 Tessenderlo • 013 350 242 • jan.verheyen@tessenderlo.be