Wil je een renovatie niet alleen aanpakken? Schrikt het technisch aspect van een verbouwing je af? Ben je niet thuis in de wereld van renovatiewerken? Dan is een collectief renovatietraject iets voor jou! Samen met minstens 9 anderen uit jouw buurt, wijk of gemeente pak je een renovatie aan onder begeleiding van een professionele BENOvatiecoach. Hij geeft je persoonlijk advies en neemt je heel wat technische en administratieve taken uit handen. Zo spaar jij tijd en ben je zeker van een juiste aanpak.
Hoe neem je deel?
- Door je vrijblijvend aan te melden. Jouw distributienetbeheerder neemt het verder van je over. Zodra je met minstens 10 buurtbewoners bent ingeschreven, brengen we je op de hoogte en wijzen we een BENOvatiecoach toe, een door de netbeheerder gecertificeerde vakexpert.
Denk eraan: hoe sneller je met 10 bent, hoe sneller je kunt starten met jouw BENOvatieproject. Aarzel dus niet om jouw buren aan te sporen om in te schrijven.
- Rechtstreek via een BENOvatiecoach naar keuze. Je vindt de lijst met door Eandis gecertificeerde BENOvatiecoaches op https://www.fluvius.be/nl/veelgestelde-vragen/burenpremie. Je ziet meteen ook in welke regio ze actief zijn en hoe je hen kunt contacteren.
Een registratie houdt geen verplichting in om het hele traject te doorlopen. Als klant kun je op elk moment beslissen.
Let wel: De distributienetbeheerder is niet verantwoordelijk voor de getekende overeenkomsten tussen jou en de gekozen BENOvatiecoach of aannemer.
Welke BENOvatiemaatregelen komen in aanmerking?
Om deel te nemen aan een burenpremieproject komen de volgende energiebesparende maatregelen in aanmerking:
- dak-of zoldervloerisolatie;
- isolatie van buitenmuren (aan de buiten- en binnenkant of in de spouw)
- vloerisolatie op volle grond; plafondisolatie van kelders of verluchte ruimtes onder een verwarmd verdiep;
- hoogrendementsbeglazing;
- installatie van een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem.
Welke taken neemt de BENOvatiecoach van je over?
De BENOvatiecoach zal:
- jou inzicht verschaffen in je energieverbruik en alle mogelijke energiebesparingen;
- jouw offerte-aanvragen voorbereiden;
- je begeleiden bij de definitieve bestellingen voor de renovatie van je woning;
- een oogje in het zeil houden bij de uitvoering van de werken;
- je premies aanvragen;
- heel wat administratieve taken van je overnemen.
Hoeveel kost zo'n project?
Fluvius betaalt de BENOvatiecoach maximaal € 400,00 per deelnemende wooneenheid om de kosten te dekken voor de begeleiding van de renovatie. Het totale bedrag maakt Infrax over aan de BENOvatiecoach na de uitvoering van zijn takenpakket.
Soms kan een BENOvatiecoach ook een toeslag vragen voor de begeleiding. Dit zal echter altijd op voorhand met jou afgesproken zijn. Als klant ben je vrij om al dan niet met een BENOvatiecoach in zee te gaan.
Per woning of appartement kun je je maximaal tweemaal inschrijven voor een collectief renovatieproject en beroep doen op de BENOvatiecoaches van Infrax. Daarnaast blijf je natuurlijk ook recht hebben op afzonderlijke BENOvatiepremies en de totaalrenovatiebonus in het kader van de BENO-pass.
Wie mag zich inschrijven?
Elke eigenaar van een Vlaamse woning kan zich registreren voor de burenpremie. Enkel woningen die eigendom zijn van sociale huisvestingsmaatschappijen komen niet in aanmerking.
Nog meer weten over de burenpremie? Klik dan hier.