Bladkorven

Enkel bewoners van straten met voldoende en grote(re) laanbomen kunnen aanspraak maken op een bladkorf.
Straten met kleinere of alleenstaande laanbomen, en pleinen met bomen zullen extra aandacht krijgen van de gemeentelijke diensten.

Wat mag in de bladkorven?

In de korven mogen enkel bladeren van de laanbomen terechtkomen, korven met vreemd materiaal (afgevallen takken, snoeihout, …) zullen niet geledigd worden. Eigen tuinafval mag niet in de korven gegooid worden. Tuinafval en bladeren die op jouw eigendom vallen, kan je op verschillende manieren verwerken, zoals composteren tot een laagje humus voor op de moestuin, of een dunne beschermlaag van bladeren onder de beplanting aanbrengen. Compost en een dunne laag bladeren zorgen voor een rijker(e) bodem en bodemleven, voorkomen uitdroging door koude en beschermen jouw planten tegen ziektes. U kunt de bladeren ook kosteloos afleveren op het recyclagepark (van november tot eind januari). Meer informatie over afvalarm tuinieren vindt u op Afvalarm tuinieren - Tessenderlo

Je kunt de bladeren afkomstig van het openbaar domein ook kosteloos afleveren op het recyclagepark (van 2 november tot eind 31 januari). Meer informatie op de website van limburg.net.

De bladkorven worden geledigd door een externe firma. De ophaalbeurten vinden (standaard) in november, december en januari plaats.

Bewoners die geen gebruik wensen te maken van een bladkorf maar wel verkiezen de bladeren op te ruimen, kunnen de bladeren op een hoop verzamelen, deze zullen eveneens opgeruimd worden door de externe firma.

Gratis afhaling

Inwoners die een bladkorf willen plaatsen (en er aanspraak op kunnen maken), kunnen die na afspraak gratis afhalen bij de dienst VDW in de Heilig-Hartlaan. Elke woning krijgt maximum 1 bladkorf ter beschikking.

De korven moeten bijgehouden worden door de afhaler en mogen vanaf 1 oktober tot de laatste ophaalbeurt in januari op de straatberm geplaatst worden. De bladkorven zijn zo te plaatsen dat ze vlot en veilig vanaf de straat kunnen geledigd worden. Versleten of beschadigde korven kunnen elk jaar tot 30 juni ingewisseld worden. Is de korf verdwenen, dan kunt u geen nieuwe aanvragen.

Tips voor het plaatsen van een bladkorf: 

  1. Plaats de korf minstens 1 meter van obstakels vandaan;
  2. Zet de korf niet op kiezel want dan worden de steentjes mee opgezogen;
  3. Zet de korven niet verder dan 3 meter van de straatkant.
Naar top